Woningcorporaties en SBR

schroevenAls u deze tekst leest, heeft u waarschijnlijk net uw belastingaangifte ingediend. Of u zit -net als ik- nog te zwoegen op de laatste details. Wat u misschien niet weet, is dat u hierbij gebruik maakt van SBR. SBR is een afkorting voor Standard Business Reporting. SBR ondersteunt een digitaal proces voor het aanleveren van verantwoordingsinformatie aan de overheid. Dat proces is helemaal geautomatiseerd – aan de kant van de overheid komt er geen mensenhand aan te pas.

SBR wordt dé standaard voor alle verantwoordingsinformatie richting de overheid. Dus niet alleen voor de belastingaangifte, maar ook voor alle informatie die bedrijven moeten aanleveren. Corporaties doen hun VPB-aangifte nu al via SBR. In de nabije toekomst gaan ook andere stromen verplicht via SBR lopen. Denk daarbij aan de jaarrekening, CBS-gegevens of gegevens voor CorpoData.

 

Inhoud en proces

Standaardisatie is belangrijk binnen SBR. Dat geldt niet alleen voor het digitale proces, maar ook voor de inhoud van de communicatie. Voor de inhoud van een SBR-bericht wordt XBRL gebruikt, een rapportagetaal die oorspronkelijk is ontwikkeld voor financiële informatie. XBRL zegt dus alleen iets over de inhoud, SBR voegt daar nog procesinformatie aan toe.

Wanneer u bijvoorbeeld uw belastingaangifte verzendt, controleert SBR of u wel bent wie u zegt te zijn (via de digid). En u krijgt een bericht terug als uw aangifte in goede orde is ontvangen. Daarmee biedt SBR zekerheid, duidelijkheid en veiligheid.

 

Een druk op de knop?

In veel artikelen over SBR worden de voordelen van de standaardisatie genoemd. Als een van die voordelen wordt vaak genoemd dat SBR de verantwoording terugbrengt tot één druk op de knop. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Maar die pretentie kan SBR (voorlopig) nog niet waar maken. En iedereen die wel eens met een doos bonnetjes naast het aangifteprogramma heeft gezeten, weet dat dit zo is.

SBR levert standaarden voor het proces en de inhoud van de informatie. Maar SBR vertelt niet hoe deze informatie moet worden samengesteld uit onderliggende gegevens.

 

Wat betekent dit voor corporaties?

SBR zal steeds belangrijker worden voor corporaties. SBR gaat corporaties helpen. Het gaat corporaties helpen bij het aanleveren van verantwoordingsinformatie. En natuurlijk geeft SBR ook meer duidelijkheid over de inhoud. U weet beter welke gegevens u moet leveren.

Maar SBR helpt alleen bij het laatste stukje: een soepele en veilige communicatie met de overheid.  SBR gaat u niet vertellen in welke velden in uw systeem de gegevens staan voor een juiste kasstroomberekening. En ook niet welk van uw systemen de juiste informatie bevat over het aantal verhuureenheden. Daarvoor zult u nog steeds zelf aan de slag moeten.

 

Kan software helpen?

Er zijn partijen die beloven dat ze u kunnen helpen met het leveren van verantwoordingsinformatie, ook in SBR. Voor SKARP, de organisatie waar ik voor werk is dit zelfs de missie.

Bij het kiezen van een oplossing  is het goed om u een aantal vragen te stellen:

  • is de leverancier in staat om meerdere bronnen te ontsluiten, of gaat hij alleen uit van het eigen primaire bronsysteem?
  • zijn de definities hard gecodeerd in de oplossing of zijn ze flexibel en makkelijk aanpasbaar? (kortom: wat kost het beheer, nu en in de toekomst? Voldoet u ook volgend jaar nog aan de eisen?)
  • is de oplossing transparant? Dat wil zeggen: kunt u altijd volgen hoe uwverantwoordingsinformatie wordt samengesteld uit uw gegevens?
  • is de oplossing in staat om meerdere partijen te bedienen (dus niet alleen de jaarrekening, maar ook de dPi en dVi, CBS-gegevens, Aedes-Benchmark, KWH, enzovoort?
  • creëert de oplossing een (nieuwe) afhankelijkheid van de leverancier (vendor lock) in of wordt er aantoonbaar gebruik gemaakt van open standaarden als VERA, Redex, XBRL-taxonomieën enzovoort?

Uiteraard stel ik deze vragen om aandacht te vestigen op het initiatief van SKARP. Maar er zit ook daadwerkelijk de overtuiging achter dat alleen duurzame oplossingen u echt verder gaan helpen.