Bron: CorporatieMedia maandag 23 september 2019

Hoe houd je als corporatie grip op processen, borg je datakwaliteit én zorg je ervoor dat je op een goede manier kunt sturen? SKARP geeft op 26 september het antwoord tijdens CorporatiePlein. Het bedrijf is die datum één van de exposanten tijdens de vakbeurs en wij spraken vooraf met Business Consultant Frits van Dijk.

Volgens Frits is ‘digitaliseren en optimaliseren’ – het thema op vakbeurs dit jaar – niet iets van de afgelopen jaren. “Vijftien jaar geleden had het ook het thema van CorporatiePlein kunnen zijn, had het evenement toen bestaan. Zijn we dan met z’n allen zo weinig opgeschoten of verandert de inhoud van het thema met de tijd mee? Ik denk het laatste. Waar we vijftien jaar geleden spraken over een digitaal archief als gouden graal, zien we nu steeds meer dat processen volledig digitaal lopen. Dat wil zeggen dat er in de hele procesuitvoering geen corporatiemedewerker meer is die gegevens invoert in systemen. Alle data-invoer wordt namelijk door klanten, ketenpartners of door de systemen zelf gedaan.”

Bij de bron
Het duidelijk neerzetten van verantwoordelijkheden en rollen is essentieel om controle en grip te houden op processen. “Het is een beetje alles of niets: of je hebt van tevoren goed geregeld dat alle informatie die nodig is voor sturing daadwerkelijk in de bron wordt vastgelegd, en dan weet je alles. Of je hebt dat niet goed geregeld, en dan weet je niets. Je moet dus dubbel zo hard van tevoren nadenken over de vraag hoe je datakwaliteit borgt. Niet achteraf, maar direct bij de bron. Doe je dat niet, dan ben je niet meer de baas over je processen.”

Nieuwe dashboards
Tijdens CorporatiePlein vertelt SKARP meer over digitaliseren en optimaliseren. Frits: “We hebben natuurlijk weer hele mooie nieuwe dingen. Zo laten we bezoekers zien hoe ze het hele rapportage- en verantwoordingsproces kunnen digitaliseren, en tonen we fraaie nieuwe dashboards in PowerBI. Ook hebben we nieuw ontwikkelde dashboards voor datakwaliteit en procesinformatie. En natuurlijk kunnen bezoekers nog steeds bij ons terecht voor verantwoordingsinformatie zoals de dVi of voor het minimaal sturingsmodel van Aedes. Daarnaast doen we uiteraard nog steeds alles op basis van sectorstandaarden. Kom langs en kijk hoe flexibel je daarvan wordt.”

SKARP is op CorporatiePlein te vinden op stand 48, aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: SKARP