SKARP is samen met een aantal corporaties en accountants druk bezig met de uitvoering van de SBR-pilot. Hierbij wordt het proces van genereren en aanleveren van de jaarrekening in SBR afgehandeld via het platform van SKARP.

Door de corporaties Wooncompagnie, Vestia, Woonschakel en Havensteder zijn de jaarrekeningen al opgevoerd, vertaald naar SBR/XBRL en digitaal aangeleverd aan de betrokken accountants. De accountants gaan nu de jaarrekening voorzien van een digitale handtekening en na akkoord deze met de eveneens digitale verklaring terugsturen naar de corporatie. Daarna kunnen de corporaties de laatste stap van de pilot uitvoeren; het indienen van de digitale jaarrekening, verklaring én handtekening bij de digipoort van de overheid. De verwachting is dat deze laatste stap binnen enkele weken gezet gaat worden.

In 2015 heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer laten weten in 2016 samen met de woningscorporaties te zullen starten met een SBR-pilot. De SBR-pilot richt zich op de aanlevering van de jaarrekening met digitaal getekende controleverklaring via SBR bij CorpoData.
In een speciaal themabulletin geeft de overheid informatie over achtergronden van de pilot en specifieke informatie voor betrokken partijen.

Na deze pilot gaat SKARP samen met haar klanten en accountants de volgende stap onderzoeken: het genereren van de jaarrekening vanuit de bedrijfsadministratie op basis van het RGS en de definities uit het SKARP platform. Na controle kan deze dan in SBR worden verzonden.

Klik hier als je wilt weten waarom Wooncompagnie meedoet.

Klik hier als je wilt weten waarom SKARP meedoet aan deze pilot

 

Meer info:

http://www.sbr-nl.nl/actueel/sbr-themabulletin/woningcorporaties/

http://www.referentiegrootboekschema.nl

http://portal.skarp.nl